HOL VOLT, HOL NEM VOLT…..

Gyenes Csilla

Ismét megjelent a FALUMAGAZIN, három falu (Kétvölgy, Apátistvánfalva, Orfalu ) újságja. Évek óta minden számába írok egy-egy cikket. Íme a legfrissebb számba kerülő írásom.


Amikor egészen kicsi gyermek voltam, esténként mesével altattak el a szüleim. Anyukám olvasta a meséket, apukám pedig kitalált meséket mondott, a gyermekkori falusi élményeiről. Ezeket szerettem a legjobban! A somogyi paraszti élet számos eleme, szokása volt az alap és e köré rendeződtek a mese fantázia szülte részei.
A történetek egyre csak színesedtek az évek során. A valós mag megmaradt, de a cselekmények, a szereplők, a párbeszédek, a tanulságok változtak.


Pont úgy alakultak ezek a lány-apa mesék, mint egy közösség népmeséi. A népmeséknek is van valamiféle valóságos alapja, de emellett tele vannak fantázia szülte szereplőkkel, történésekkel. boszorkányokkal, manókkal, ördögökkel, csodákkal stb.. Van oktató jellegük, a gonosz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig megkapja amire vágyott: házastársat, királyságot, gazdagságot, hírnevet vagy simán hosszú boldog életet. A népmese eredete az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza, ezért szájról szájra terjedtek és az évszázadok alatt formálódtak, alakultak.


Örökre hálás vagyok a szüleimnek, hogy meséltek nekem, hogy esténként beszélgettünk, kártyáztunk, társasjátékoztunk vagy kitalált szerepjátékokat játszódtunk. Igen, az én gyermekkorom még nem okostelefonok nyomogatásával, a virtuális térben játszódott, hanem a valóságban. Ez a valós életben való aktív létezés formálta a személyiségemet, gondolkodásomat.


Hihetetlenül értékes a mese szerepe a gyermek személyiség-fejlődésében, a jó gyermek-szülő kapcsolat kialakulásban.
Amikor egy szülő mesét mond a gyermekének, akkor együtt, egymásra hangolódva élik át a közös élményt, megszűnik a külvilág a közös buborékban csak a szülő és a gyermek van benne. A mesemondás, a meshallgatás nagyon sok olyan kompetenciát, készséget fejleszt a gyermekben, amelyekre az iskolában és a felnőtt életében is szüksége lesz: kommunikáció, kreativítás, élethelyzetek megoldása, fantázia, képi látásmód stb.


Az a szülő, aki lemond arról a közös élményről, hogy mesével szórakoztassa, tanítsa és fejlessze gyermekét, visszafordíthatatlan hibát követ el! Ennek ellenére az a lélektelen együttlét kezd gyakorlattá válni, amikor a szülő, hogy ne keljen a gyermekkel foglalkoznia, bekapcsolja neki a TV-ét, amelyben gyakran agresszív, önzőséget éltető meséket vetítenek.


A világ népmeséi között sok közös, ősi gyökerekre épül (kollektív tudat), mégis népenként megfigyelhetők eltérések, a mese felépítésében és stílusában, szereplőiben. A magyar népmesék leginkább a feudális paraszti kultúrában vagy még régebbi időkben gyökereznek. A magyar népmesében hiányoznak az olyan meselények, mint pl.: gnómok, trollok, koboldok, helyette gyakoriak a mágikus képességekkel felruházott állatok, tárgyak. Megjelenik a boszorkány vagy mágikus tudású öregasszony, valamint az ördög. Az ördög szerepe nem mindig egyértelműen negatív, hanem néha a furmányos, tréfacsináló a szerepe. Tipikus a magyar népmesei elem a Mátyás király élete.


A vend mesék is egyediek, eltérnek a magyar népmeséktől. Például ritkák az állatokról és manókról szóló mesék, nincsenek bennük Mátyás királyról szólók. Viszont sok vend mesében előfordulnak királyok, cigányok, obsitos katonák, ördögök és gyakori szereplő a kígyó. Biztos a nehéz vend történelemből, az elkeserítő szegénységből eredeztethető, hogy gyakoriak a tragédiába hajló, rossz véget érő mesék.
Az 1990-es években adták ki Rábementi szlovén népmesék kétnyelvű gyűjteményt, amelyben szereplő meséket Krajczár Károly tanár gyűjtött össze Apátistvánfalván, Kétvölgyben. A mesegyűjteményt Kovács László tanár úr adta nekem kölcsön elolvasásra.


De miért olvasgattam mostanában vend meséket?
Mert hónapok óta nagy munkában vagyok. Szeretném pünkösd vasárnap átadni Vas vármegye első meseösvényét, az ORFALUI SZÁZSZORSZÉP MESEÖSVÉNYT: Jelentős része a Vadvirág méhes-és gyógyítókert birtokon kanyarog, de egy kb. 1km-es szakasza Orfalu központjába a Haranglábhoz is levezet.


Milyen egy meseút, meseösvény? A MESEÖSVÉNY egy mesékre épülő ösvény. A meseösvényen 6 darab, lehajtható ajtójú, kulccsal nyitható házikó található. Ezek a faházikók gyönyörűen kézzel vannak megfestve. A házikó lehajtható ajtaján szerepel a mese és egy beszélgetést elindító, meseterápiás feldolgozását segítő kérdés, javaslat. A házikó belsejében a mese illusztrációja elevenedik meg térben. A házikóban még interaktív játékok, természettudományos feladatokat is elrejtettünk.
Milyen meséket válogattam össze? Van benne vend mese, őrségi legendamese és olyan tematikusan válogatott, természetben játszódó mesék, amelyekben manók, állatok, tündérek szerepelnek. Saját magam írt mese is található a mesecsokorban.

A mesék mind pozitív életérzésűek, kapcsolatban vannak a természettel, a vend tájjal.
Akik végigjárják a gyermekeikkel, barátaikkal a meseösvényt, hangosan felolvassák a mesét, elgondolkodnak rajta, megbeszélik, megnézegetik a mese illusztrációját a házikóban ,biztos vagyok benne, hogy a végén úgy érzik majd, hogy feltöltődtek és közelebb kerültek egymáshoz, jobb emberekké váltak!


Annyira szépek lettek a házikók, érdekesek, tanulságosak a mesék, hogy merem állítani, hogy a magyarországi meseútak között, tán a legszebb az ORFALUI SZÁZSZORSZÉP MESEÖSVÉNY!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló posztok

HOL VOLT, HOL NEM VOLT…..

Ismét megjelent a FALUMAGAZIN, három falu (Kétvölgy, Apátistvánfalva, Orfalu ) újságja. Évek óta minden számába írok egy-egy cikket. Íme a legfrissebb számba kerülő írásom. Amikor egészen kicsi gyermek voltam, esténként mesével altattak el a szüleim. Anyukám olvasta a meséket, apukám

Tovább olvasom »

A MEGÖZVEGYÜLT VÖRÖS FARCINKÓ ÚJRA PÁRRA LELT

Úgy egy hónapja, arra lettem figyelmes, hogy egy házi rozsdafarkú pár- itt Vas megyében vörös farcinkónak nevezik -, mint egy kis helikopter, szárnyaikat gyorsan verdesve, egy helyben lebegve, kukucskál a kódisállás boltívei között. Bármikor kiléptem a bejárati ajtón, ők mindig

Tovább olvasom »